Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A Beardburys elárulja a titkot!

A szezonális hajhullás általában ősszel, szeptember végén/október elején kezdődik és 1-2 hónapig tarthat. Oka pedig a tüszőciklus megújulásához köthető, ami gyakorlatilag a hajszálak megújulása, újratermelődése. 

A haj növekedési ciklusának 3 fő fázisa van, még akkor is, ha más-más hajtípusba tartozunk és minden hajszál egymástól függetlenül fejlődik. Lássuk ezeket a szakaszokat: 

  • Növekedési fázis: Ez az a szakasz, mikor a tüsző egészséges, a hajad ápolt, akkor kb. 2-8 évig tart ez a ciklus. 
  • Átmeneti fázis: Ebben az időszakban leáll a haj növekedése és egyben megváltozik a tüsző alakja. Ez a szakasz kb. 3-4 hétig tart. 
  • Pihenő fázis: Ebben a 2-3 hónapig tartó időszakban a tüsző “pihen”, a haj pedig elkezd hullani. Amint ez a szakasz véget ér, a növekedési ciklus újraindul.

Tehát ez egy természetes periódus, nem érdemes megijedni. Több elmélet létezik a fenti folyamat magyarázatára, úgy mint az emlősök szőrváltása vagy a napos órák számának csökkenése, ami a hormonháztartást befolyásolja. 

Ha úgy találod, hogy több haj hullik, mint szeretnéd, akkor számold meg kihullott hajszálakat, és ha eléri a napi 50-80 szálat, és ezen felül nem látsz “babahajakat”, akkor érdemes egy kis segítséget igénybevenni. Ilyen többek között a hidratálás, a hajhullásgátló sampon használata, a hajszárító és egyéb hőhatású eszközök kíméletesebb alkalmazása, és természetesen egy megbízható fodrász vagy barber felkeresése. 

Szólj hozzá!